En avis er en trykt publikation, der udkommer regelmæssigt - fx dagligt eller ugentligt. Aviserne henvender sig til en bred læserskare, og indeholder derfor meget blandet stof: Alt fra nyheder og baggrundsartikler til debatter og dødsannoncer.

Med den trykte avis er dagbladene afhængige af en fast rutine i forbindelse med udgivelsen. Først skrives artiklerne færdige - dette skal ske inden avisens deadline. Derefter læses der korrektur, grafikerne sætter artiklerne op, så de kommer til at passe ind i avisens størrelse og sidetal. Fordi artiklerne skal passe ind i et fast layout, kan man risikere at nogle artikler må kasseres, eller måske forkortes, fordi der skal være plads til andre nyheder.
Herefter er avisen klar til at blive trykt på fysisk papir og til at blive udgivet som e-avis. Alt dette skal nås i den tid, der er fra avisens deadline om aftenen, til avisen skal omdeles til butikker og personer, der abonnerer på avisen, tidligt om morgenen.

Der findes flere forskellige aviser: Nogle er landsdækkende og bringer stof fra alle dele af Danmark, fx Politiken eller Berlingske Tidende. Nogle er regionale og koncentrerer sig om fx Nordjylland, som NORDJYSKE Stiftstidende, og andre aviser igen er lokale og fokuserer på en mindre del af det regionale område.

For en regional- eller lokalavis er det geografiske område altafgørende for prioriteringen af, hvilke nyheder, der bringes. Her er det vigtigt, at læserne kan identificere sig med historierne og samtidig føler, at lige netop deres geografiske område repræsenteres.