Ordliste


Journalistisk opslagsværk

Kom du i tvivl om noget? Her i opslagsværket kan du læse om alt lige fra den rolle, journalistikken spiller i samfundet, til hvilke kriterier journalister bruger, når de vælger de nyheder, de vil skrive om.


Skolemateriale - caseopgaver

En god måde at lære om journalistik er via en case. Derfor har vi lavet dette casemateriale om den tredje limfjordsforbindese og debatterne herom. I casematerialet finder i opgaver med udgangspunkt i videoer, podcasts og forskellige artikler om emnet.


Startside

Gå tilbage til forsiden

Ordlisten giver en forklaring af nogle af de ord, som står i de artikler, I skal arbejde med. 

VVM-redegørelse: Står for Vurdering af Virkning på Miljøet, og er en vurdering af et byggeprojekts virkninger på naturen i området for bebyggelsen. 

Dækningsafgift: En skat, der kan pålægges både offentlige og private ejendomme. Dækningsafgiften skal dække de udgifter, kommunen har i forbindelse med en bygning, eksempelvis at vejen ud for bygningen bliver slidt, og at der skal hentes affald. 

Linjeføring: Andet navn for rute.

Infrastruktur: En betegnelse for et lands veje. Danmark har en god infrastruktur, dvs. at landet er forbundet med mange landeveje, motorveje, togruter osv. 

Vejdirektoratet: En del af Transportministeriet. Vejdirektoratet har ansvaret for meget af statens infrastruktur. Det vil sige nogle hovedlandeveje, motorveje, mange broer osv. 

Forvaltning: Er en offentlig administration, dvs. statens måde at håndtere lovgivningen på. 

Kapacitetsgrænse: En grænse for hvor stor en mængde, noget kan klare. For eksempel har limfjordstunnellen en kapacitetsgrænse for, hvor mange biler, der kan køre igennem på et døgn.

Aalborg Alliancen: En aftale, som Aalborg Byråd har med erhvervslivet i Aalborg Kommune. Aalborg Alliancen vil forsøge at få flere i arbejde, og kæmper samtidig for en tredje limfjordsforbindelse. 

www.3limfjordsforbindelse.nuHjemmeside, hvor der argumenteres for en tredje limfjordsforbindelse. Komiteen for en tredje limfjordsforbindelse består blandt andre af tidligere regionsrådsformand Ulla Astman og flere fra Aalborg og Nordjyllands erhvervsliv.

Borgerbevægelsen mod en motorvej i Egholmlinjen: Facebook-gruppe for modstandere af en linjeføring over Egholm.