Klummen er en subjektiv og kort artikel, der er præget af en personlig stil. En klumme er også ofte betegnet med overskriften “Klumme”, og kan handle om alt mellem himmel og jord. Den kan tage udgangspunkt i noget, som journalisten har oplevet eller tænkt over. Derfor må klummen gerne provokere eller overraske, idet den kun præsenterer journalistens egen holdning og ikke avisens holdning, hvilket er tilfældet med lederen.

En kommentar omhandler i modsætning hertil en sag, som kommentatoren har en stærk mening om. Kommentaren kan være skrevet af en af avisens journalister eller en skribent udefra. I modsætning til klummen er kommentaren i højere grad bygget op af analyser og fortolkninger og forsøger at komme med et løsningsforslag på et bestemt problem. Ligesom klummen er kommentaren skrevet i en personlig stil, og den er ofte markeret med overskriften “Kommentar”. En kommentar er altså en journalistisk genre og ikke den slags kommentar, som man kan skrive i en tråd på Facebook. 

Fælles for både klummen og kommentaren er, at skribenten er blevet bedt om at skrive indlægget. Det står i modsætning til læserbrevet, hvor det er læseren selv, der tager initiativet til at skrive og indsende noget til avisen.

Eksempler